Ciasto:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto energicznie zagniatamy i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Ziemniaka, buraki i filety śledziowe kroimy w drobną kostkę. Do warzyw i śledzia dodajemy zrumienioną cebulkę i kozi ser, całość mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą), podpiekamy w piekarniku ok. 10 min.
Wyjmujemy foremki z ciastem, wypełniamy farszem, przykrywamy, wierzch dekorujemy ciastem i smarujemy roztrzepanym jajakiem, umieszczamy w lodówce do schłodzenia, a następnie pieczmy do zrumienienia ok 15-20 min. Brzegi możemy przykryć folią aluminiową, żeby zanadto się nie spiekły.