Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Tartaletki ze śledziem z kremową nutą

Tartaletki ze śledziem z kremową nutą

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżek ciepłego mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • Filety śledziowe solone a’la matjas w oleju rzepakowym SEKO 250 g
  • 3 małe ugotowane wcześniej buraki
  • kremowy ser kozi
  • 1 mały ziemniak ugotowany w łupinie
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pierz
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

 

 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto energicznie zagniatamy i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Ziemniaka, buraki i filety śledziowe kroimy w drobną kostkę. Do warzyw i śledzia dodajemy zrumienioną cebulkę i kozi ser, całość mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą), podpiekamy w piekarniku ok. 10 min. 

Wyjmujemy foremki z ciastem, wypełniamy farszem, przykrywamy, wierzch dekorujemy ciastem i smarujemy roztrzepanym jajakiem, umieszczamy w lodówce do schłodzenia, a następnie pieczmy do zrumienienia ok 15-20 min. Brzegi możemy przykryć folią aluminiową, żeby zanadto się nie spiekły. 

wstecz