Srebrzyk, znany naukowo jako Argentina silus, to fascynująca ryba z rodziny srebrzykowatych, poławiana w chłodnych, dobrze natlenionych wodach Atlantyku. Ten głębinowy mieszkaniec oceanów osiąga długość do 50 cm i może żyć aż do 35 lat, co czyni go jednym z bardziej imponujących przedstawicieli morskich ryb stynkokształtnych.
|
Białe ryby, takie jak srebrzyk, są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym witaminy A, D i z grupy B, a także minerały takie jak selen, wapń, fosfor oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu, co podkreśla ich rolę w zdrowej, zbilansowanej diecie.
W produktach Ryba po grecku łączymy delikatnie opiekane mięso srebrzyka z tradycyjnie smacznym sosem greckim.
Czy wiesz że: Ryba po grecku mimo swej nazwy absolutnie NIE pochodzi z Grecji? :) Jest to tradycyjna potrawa polska, która nazwę swoją zawdzięcza polskiemu postrzeganiu śródziemnomorskich smaków. W starych książkach kucharskich sos grecki to taki, w którym są paski jarzyn np. marchwi, pietruszki, selera, cebula duszone są w oleju z małą ilością wody.
(JAK I CAŁA LINIA OPIEKANYCH W SOSIE)
JEST LAUREATEM
PRESTIŻOWEGO KONKURSU
TERAZ POLSKA