16 000 m² aktualna powierzchnia zakładu
17 linii produkcyjnych
220 produktów w
17 kategoriach
450 pracowników
120 000 produktów sprzedawanych każdego dnia
25 000 koreczków śledziowych zawijanych dziennie
SEKO w liczbach
16 000 m² aktualna powierzchnia zakładu
17 linii produkcyjnych
220 produktów w
17 kategoriach
450 pracowników
120 000 produktów sprzedawanych każdego dnia
25 000 koreczków śledziowych zawijanych dziennie
Historia firmy SEKO, naszej firmy, sięga 1992 roku, a jej istotnym elementem są dzieje gdyńskiego portu rybackiego ”Dalmor” – niegdyś symbolu polskiej floty rybackiej. Flagowymi produktami naszej oferty były wtedy Bismarcki, rolmopsy, tuszki śledziowe i filety śledziowe w śmietanie. Jesteśmy przywiązani do tradycji i oryginalnych receptur, ale śmiało też wprowadzamy nowości. Innowacyjności. Obecnie dostarczamy na rynek najszerszy wachlarz produktów marynowanych i solonych takich jak koreczki, przysmaki i śledziki na okrągło. Łączymy w nich tradycyjne receptury z innowacyjnymi dodatkami.
W roku 1995 przenieśliśmy zakład do Chojnic, gdzie firma nabrała wiatru w żagle. Nasze portfolio wzbogaciło się wówczas o sałatki śledziowe i warzywne w małych opakowaniach, a także o filety śledziowe w sosach 250 g. A to był dopiero początek rozwoju naszych możliwości produkcyjnych. Dziś, po kolejnych rozbudowach powierzchnia zakładu wynosi aż 16 000 m², na której znajduje się 17 linii produkcyjnych. To właśnie tutaj zatrudniamy ponad 650 pracowników. Dzięki inwestycjom w nowoczesność wypłynęliśmy na szerokie wody przetwórstwa rybnego, pozostając niezmiennie na fali smaku.
Aktualnie SEKO ma najbardziej różnorodna ofertę produktową w Polsce. Począwszy od marynat, przez produkty opiekane w sosach, mrożonki, dania gotowe z kaszą, galarety, pasty, sałatki warzywne i śledziowe, aż po alupaki i konserwy. Jedyna taka makrela dzwonka w oleju 190 g, została nagrodzona i oznaczona certyfikatem produktu innowacyjnego, czy Kasze bulgur, które zdobyły wyróżnienie w 8 kampanii Autodiagnostyk Carrefour w kategorii wyzwanie dla dostawców w zakresie innowacyjności. Szczycimy się faktem, że nasz zakład spełnia wszystkie wymagania i standardy UE dotyczące przetwórstwa rybnego. Wprowadziliśmy System Zapewnienia Jakości Zdrowotnej (HACCP) oraz certyfikowane standardy jakości: International Food Standard (IFS) i Global Standard Food (BRC).
Osiągnięcie prawdziwie idealnego smaku wymaga nie lada sztuki. Dlatego niestrudzenie zgłębiamy tajniki kulinarnych niuansów, dodając do klasycznych dań rybnych oryginalne i nieoczywiste dodatki oraz przyprawy. Stworzyliśmy tym samym smakowite kompozycje, które pobudzają zmysły i są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Nieprzerwanie staramy się rozbudowywać asortyment, których podstawą jest śledź. W portfolio mamy już ponad 220 produktów podzielonych na kilkanaście kategorii! Co więcej, już ponad połowa naszych produktów nie zawiera polepszaczy, barwników ani sztucznych konserwantów, a my stale dążymy do zwiększenia tej liczby. Bo to, co najlepsze, płynie przecież z natury.
Istnieją setki sposobów na urozmaicenie zdawało by się dogłębnie poznanych już przepisów. W SEKO poznaliśmy już chyba każdy z nich, ale ta wiedza tylko zaostrzyła nam apetyt na więcej. W poszukiwaniu najlepszych ryb wypływamy na łowiska Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Nieustannie analizujemy kulinarne nurty i szukamy nowych inspiracji, bo wiemy, że wyrazisty smak dań rybnych jest tego wart. Tego wymaga od nas pozycja lidera branży. Tego oczekują od nas klienci.
Gdzie spotkasz produkty SEKO? Nasze przysmaki – ryby solone, śledziki na okrągło, marynaty octowe i olejowe, filety, produkty opiekane z dodatkiem zalewy lub sosu, galarety, sałatki śledziowe i warzywne, pasty kanapkowe, konserwy rybne, produkty mrożone, alupaki, a także dania z serii Zdrowo i wygodnie, czekają w sieciach handlowych i sklepach na terenie całego kraju. Ponieważ dbamy o jakość i standardy produkcji oraz o bezpieczeństwo żywności (co potwierdzają liczne certyfikaty), wiele dań i potraw marki SEKO znajdziesz na rynkach zagranicznych m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, We Włoszech, we Francji i na Litwie. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie ceni się dobry smak.
Inwestycje w park maszynowy i nowoczesną infrastrukturę to nie tylko konieczność. To przede wszystkim impuls do dalszego rozwoju. Ten proces postępuje dynamicznie, dzięki czemu możemy skutecznie konkurować z największymi graczami na rynku. Nasze starania są od lat doceniane przez branżę finansową, czego najlepszym dowodem jest już ponad 10 prestiżowych tytułów, w tym Gazela Biznesu, przyznana firmie SEKO. Ponadto w 2007 roku zadebiutowaliśmy na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.