Logo Seko

Przepisy

Serniczki ze śledziem na ostro

Serniczki ze śledziem na ostro

20-30 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SPÓD:

  • 1 op. pieczywa chrupkiego

NADZIENIE:

  • 1 opakowanie Ognista zagrycha 220 g SEKO
  • 3 listki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g śmietany creme fraiche
  • 100 ml śmietanki
  • 6 łyżek pokrojonego pora
  • 1 jabłko
  • 1 ugotowana marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • chilli w proszku

 

DEKORACJA:

  • jajko
  • posiekany koperek

 

Listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie odciskamy wodę i rozpuszczamy żelatynę delikatnie ją podgrzewając.

Śmietankę ubijamy nie do końca. Dodajemy creme fraiche, sól, pieprz i odrobinę chilli oraz sok z cytryny.Mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i energicznie, mieszamy masę. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, marchewkę, por, jabłko i pokrojone na drobno śledzie.

Formę wykładamy na spodzie kruchym pieczywem. Zalewamy farszem śledziowym i wstawić do lodówki na noc.

Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem

wstecz