Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Rustykalna tarta ze śledziem po giżycku

Rustykalna tarta ze śledziem po giżycku

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Koreczki śledziowe po giżycku 220 g SEKO
  • 100 g zimnego masła
  •  1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 jajko
  • ½ opakowania serka naturalnego kanapkowego
  • 1 mały słoiczek ajvaru
  • odrobina mleka do posmarowania brzegów ciasta
  • czarnuszka
  • szczypiorek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mąkę zagniatamy z masłem, jajkiem, szczyptą soli i tymiankiem. Formujemy kulę. Układamy ją na papierze do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkujemy formując kształt okręgu. Zdejmujemy arkusz papieru z góry. Na środku ciasta rozsmarowujemy serek biały (pozostawiając ok 3-5 cm margines).

2. Następnie rozsmarowujemy ajvar. Układamy śledzie i cebulkę z opakowania. Zawijamy brzegi do środka. Brzegi smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.

3. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut, (grzanie  góra – dół). Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i zimno.

wstecz