Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Ziemniaczane gofry ze śledziami

Ziemniaczane gofry ze śledziami

50-60 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO

 

ciasto na gofry:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 90 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pasta chilli
  • sól
  • łyżka oleju

orzechowy krem z czosnkiem niedźwiedzim:

  • 300 g ser mascarpone
  • 150 g orzechów włoskich
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • sól

sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki białego wytrawnego wina
  • pieprz ziołowy
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:
Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i przyprawy. Mieszamy. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez 10 minut.

KREM ORZECHOWY:

Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy ser mascarpone, czosnek niedźwiedzi i doprawiamy solą.

SOS HOLENDERSKI:

1. W małym garnku podgrzewamy wino.
2. Masło podgrzewamy.
3. Odparowane wino przelewamy do miski, dodajemy żółtka, miskę umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą.
4. Ubijamy żółtka na parze do czasu, aż zwiększą objętość i zamienią się w pusztą pianę.
5. Wtedy ściągamy miskę znad garnka, wolnym strumieniem wlewamy masło, cały czas ubijamy.
6. Pod koniec ubijania dodajemy sól i pieprz.

wstecz