Składniki:
ciasto na gofry:
orzechowy krem z czosnkiem niedźwiedzim:
sos holenderski:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i przyprawy. Mieszamy. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez 10 minut.
KREM ORZECHOWY:
Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy ser mascarpone, czosnek niedźwiedzi i doprawiamy solą.
SOS HOLENDERSKI:
1. W małym garnku podgrzewamy wino.
2. Masło podgrzewamy.
3. Odparowane wino przelewamy do miski, dodajemy żółtka, miskę umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą.
4. Ubijamy żółtka na parze do czasu, aż zwiększą objętość i zamienią się w pusztą pianę.
5. Wtedy ściągamy miskę znad garnka, wolnym strumieniem wlewamy masło, cały czas ubijamy.
6. Pod koniec ubijania dodajemy sól i pieprz.