Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Zapiekanka śledziowa z porem

Zapiekanka śledziowa z porem

40-50 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a’la matjas w oleju rzepakowym 250 g SEKO
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 por
  • 1 ser camembert
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pora myjemy, kroimy w piórka.

Masło rozgrzewamy na patelni, następnie wrzucamy pokrojonego pora, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych kokilek.

Następnie na ziemniaki wykładamy podduszonego pora.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, układamy w kokilkach. Do miski wbijamy 1 jajko i dodajemy 100 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do kokilek.

Odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w kokilkach.

Naczynia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.

Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni.

wstecz