Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Zapiekanka śledziowa

Zapiekanka śledziowa

30-40 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a’la matjas w oleju rzepakowym 250 g SEKO
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone i obrane
  • por
  • garść obranych pistacji
  • ser camembert
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki 1cm.

Por myjemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i smażymy minutę. Oprószamy solą i pieprzem, wlewamy wino i gotujemy do czasu, aż wino odparuje. Zdejmujemy z palnika.

Pistacje siekamy.

Przygotowujemy dwa małe naczynia żaroodporne.

Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie foremek. Na ziemniakach rozkładamy podsmażony por, posypujemy pistacjami. Następnie układamy warstwę śledzi.

Śmietankę mieszamy z jajkiem i żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po równo do naczyń z zapiekanką.

Z sera odcinamy całą skórkę (najlepiej mokrym nożem), ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy.

Danie zapiekamy w 190°C około 20-25 minut, potem na kilka minut włączamy w piekarniku funkcję grilla, by ser się zrumienił.

 

Przepis znajdziecie również na blogu „Smak mojej kuchni”

wstecz