Składniki:
Sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki 1cm.
Por myjemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i smażymy minutę. Oprószamy solą i pieprzem, wlewamy wino i gotujemy do czasu, aż wino odparuje. Zdejmujemy z palnika.
Pistacje siekamy.
Przygotowujemy dwa małe naczynia żaroodporne.
Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie foremek. Na ziemniakach rozkładamy podsmażony por, posypujemy pistacjami. Następnie układamy warstwę śledzi.
Śmietankę mieszamy z jajkiem i żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po równo do naczyń z zapiekanką.
Z sera odcinamy całą skórkę (najlepiej mokrym nożem), ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy.
Danie zapiekamy w 190°C około 20-25 minut, potem na kilka minut włączamy w piekarniku funkcję grilla, by ser się zrumienił.
Przepis znajdziecie również na blogu „Smak mojej kuchni”