Logo Seko

Przepisy

Tort śledziowo- szpinakowy

Tort śledziowo- szpinakowy

60-75 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI

warstwy szpinakowe:
270 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
dwa jajka
ząbek czosnku
łyżka masła
sól i pieprz do smaku

sałatka:
100 g serka naturalnego
3 łyżki majonezu
2 jajka
pół małej cebuli
4 łyżki suszonej żurawiny
140 g płatów śledziowych marynowanych SEKO
6 rzodkiewek
garść rukoli
150 g zielonego groszku

dodatkowo na boki i górę tortu:
100 g serka naturalnego
2 łyżki śmietany
na kwiaty: śledzie marynowane, liście sałaty radicchion, suszone żurawiny, kilka suszonych płatków róż
na liście: rzeżucha, liście rukoli i szpinaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Szpinak z dodatkiem masła przesmażamy na patelni przez kilka minut, a kiedy ostygnie dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i dwa żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą szpinakową.

2. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy okręgi o średnicy 15 cm. Na zarysowane miejsca nakładamy masę szpinakową i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

3. Serek mieszamy z majonezem, solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek. Kroimy w kostkę białka, żółtka, rzodkiewkę, cebulę, płaty śledziowe i rozdrabniamy liście rukoli.

4. Na warstwie szpinakowej rozprowadzamy serek wymieszany z majonezem. Układamy żółtka, białka i przykrywamy blatem szpinakowym posmarowanym wcześniej od dolnej strony serkiem z majonezem. Układamy kolejno żurawinę, śledzie, rzodkiewkę, rukolę, cebulę i groszek pamiętając, aby pomiędzy warzywami dodawać serek z majonezem. Po przykryciu tortu ostatnim blatem owijamy go plastikową obręczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

5. Na bokach i górze tortu rozprowadzamy serek wymieszany ze śmietaną. Dekorujemy liśćmi i kwiatami zrobionymi ze zwiniętych liści radicchion i odciętych brzegów płatów śledziowych. Posypujemy płatkami róż i schładzamy w lodówce.

wstecz