SKŁADNIKI na trzy mini tarty warstwy szpinakowe:
dodatkowo na boki i górę tortu:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Szpinak z dodatkiem masła przesmażamy na patelni przez kilka minut, a kiedy ostygnie dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i dwa żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą szpinakową.
2. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy okręgi o średnicy 15 cm. Na zarysowane miejsca nakładamy masę szpinakową i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
3. Serek łączymy z majonezem, solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek. Kroimy w kostkę białka, żółtka, rzodkiewkę, cebulę, płaty śledziowe i rozdrabniamy liście rukoli.
4. Na warstwie szpinakowej rozprowadzamy serek wymieszany z majonezem. Układamy żółtka, białka i przykrywamy blatem szpinakowym posmarowanym wcześniej od dolnej strony serkiem z majonezem. Układamy kolejno żurawinę, śledzie, rzodkiewkę, rukolę, cebulę i groszek pamiętając, aby pomiędzy warzywami dodawać serek z majonezem. Po przykryciu tortu ostatnim blatem owijamy go plastikową obręczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
5. Po bokach i górze tortu rozprowadzamy serek wymieszany ze śmietaną. Układamy dekorację zrobioną ze zwiniętych liści radicchio i odciętych brzegów płatów śledziowych. Posypujemy płatkami róż i schładzamy w lodówce.