PRZYGOTOWANIE
- Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do miski, następnie wlewamy wodę i oliwę. Wykorzystując robot lub ręcznie ugniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Filety osuszamy i kroimy wzdłuż na paski.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek.
- Orzechy siekamy dość drobno.
- Jabłko kroimy na cienkie paseczki.
- Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną odrobiną mąki, chwilkę ugniatamy, a następnie wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 0,5-1 cm i szerokości odpowiadającej mniej więcej długości śledziowych paseczków. Pokrywamy go pesto, równomiernie układamy paski śledzia (równolegle do krótszego boku) oraz cebulę, posypujemy żurawiną, paseczkami z jabłek, orzechami oraz serem. Teraz równolegle do krótszego boku kroimy około 5 cm paski, tak aby na każdym z nich znalazł się paseczek śledzia i zawijamy je ciasno w rulony, a następnie układamy kolejno do natłuszczonej tortownicy (średnica około 18-20 cm). To co wypadnie z rulonów staramy się wsunąć gdy zapełnimy tortownicę. Odstawiamy na 20 minut. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 50 min. Gotowe danie dekorujemy listkami świeżych ziół.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowywania: 30 min.