Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Świąteczny chlebek ze śledziem

Świąteczny chlebek ze śledziem

FILETY ŚLEDZIOWE A’LA MATJAS Świąteczny chlebek ze śledziem
20-30 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a’la matjas SEKO
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g pesto z suszonych pomidorów
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny ciętej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego tartego
  • oliwa do smażenia, świeżo mielony pieprz, listki świeżych ziół do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do miski, następnie wlewamy wodę i oliwę. Wykorzystując robot lub ręcznie ugniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Filety osuszamy i kroimy wzdłuż na paski.
  3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek.
  4. Orzechy siekamy dość drobno.
  5. Jabłko kroimy na cienkie paseczki.
  6. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną odrobiną mąki, chwilkę ugniatamy, a następnie wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 0,5-1 cm i szerokości odpowiadającej mniej więcej długości śledziowych paseczków. Pokrywamy go pesto, równomiernie układamy paski śledzia (równolegle do krótszego boku) oraz cebulę, posypujemy żurawiną, paseczkami z jabłek, orzechami oraz serem. Teraz równolegle do krótszego boku kroimy około 5 cm paski, tak aby na każdym z nich znalazł się paseczek śledzia i zawijamy je ciasno w rulony, a następnie układamy kolejno do natłuszczonej tortownicy (średnica około 18-20 cm). To co wypadnie z rulonów staramy się wsunąć gdy zapełnimy tortownicę. Odstawiamy na 20 minut. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 50 min. Gotowe danie dekorujemy listkami świeżych ziół.

Liczba porcji: 6

Czas przygotowywania: 30 min.

wstecz