Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledziowe sushi

Śledziowe sushi

60-75 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki farsz:

  • filet śledziowy z Beczki śledzi z olejejm wiejskim 550 g SEKO
  • Jedna zielona dojrzała figa
  • 2 łyżeczki kawioru balsamicznego
  • uprażony sezam
  • drobno posiekana zielona kolendra

Składniki na ryż

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka wody filtrowanej
  • 3 łyżki octu ryżowego + 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ryż zalewamy zimną wodą, pocieramy dłońmi tak jakbyśmy chcieli go wymasować, dzięki temu pozbędziemy sie nadmiaru skrobi i ryż po ugotowaniu będzie szklisty.

Wykonujemy tę czynność trzy razy wymieniając za każdym razem wodę. Następnie odcedzamy ryż przez sito, przepłukujemy garnek, wlewamy do niego szklankę filtrowanej wody i wrzucamy ryż. Gotujemy na najmniejszym ogniu 10minut pod przykryciem, nie otwieramy pokrywki i nie mieszamy ryżu podczas gotowania. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na kolejne 10 min pod przykryciem by wchłonął całą wodę. Uchylamy pokrywkę, dodajemy ocet z cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy.

Ostrym nożem ukośnie kroimy fileta śledziowego oraz figę. Formujemy oponki z ryżu (można użyć metalowej foremki, żeby uzyskać właściwy kształt). Na każdej oponce układamy po trzy plastry śledzia, plaster figi, oprószamy sezamem oraz kolendrą i zwieńczyłam śledzia kwaskowym kawiorem balsamicznym.

wstecz