Składniki farsz:
Składniki na ryż
Sposób przygotowania:
Ryż zalewamy zimną wodą, pocieramy dłońmi tak jakbyśmy chcieli go wymasować, dzięki temu pozbędziemy sie nadmiaru skrobi i ryż po ugotowaniu będzie szklisty.
Wykonujemy tę czynność trzy razy wymieniając za każdym razem wodę. Następnie odcedzamy ryż przez sito, przepłukujemy garnek, wlewamy do niego szklankę filtrowanej wody i wrzucamy ryż. Gotujemy na najmniejszym ogniu 10minut pod przykryciem, nie otwieramy pokrywki i nie mieszamy ryżu podczas gotowania. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na kolejne 10 min pod przykryciem by wchłonął całą wodę. Uchylamy pokrywkę, dodajemy ocet z cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy.
Ostrym nożem ukośnie kroimy fileta śledziowego oraz figę. Formujemy oponki z ryżu (można użyć metalowej foremki, żeby uzyskać właściwy kształt). Na każdej oponce układamy po trzy plastry śledzia, plaster figi, oprószamy sezamem oraz kolendrą i zwieńczyłam śledzia kwaskowym kawiorem balsamicznym.