SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Paprykę czerwoną ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. W drobną kostkę kroimy oliwki, filety ze śledzi z cebulką oraz pomidory suszone.
3. Mieszamy razem w misce: ryż, filet z cebulką, pomidory suszone, dodajemy łyżkę papryki, sól, pieprz i majonez.
5. Dzielimy składniki na cztery równe części, do środka dodajemy oliwki (na wzór pestek jabłka) i formujemy kulki.
6. Na górze każdej kulki robimy dziurkę. Folię spożywczą dzielimy na części tak, żeby owinąć w nie kulki.
7. Dzielimy na równe części paprykę i rozprowadzamy na każdej foli. Na środku kładziemy kulkę i mocno zwijamy.
8. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie ściągamy delikatnie folie i dociskamy paprykę. 9. Potrawę ozdabiamy liściem laurowym i patyczkiem np. z wykałaczki.