Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledziowe jabłuszka

Śledziowe jabłuszka

30-40 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis
  • 8 filetów z Beczki śledzi  filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
  • dwie szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 czerwone papryki
  • cebulka ze śledzi
  • 5 pomidorów suszonych w oleju
  • 15 czarnych oliwek
  • majonez
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Paprykę czerwoną ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2. W drobną kostkę kroimy oliwki, filety ze śledzi z cebulką oraz pomidory suszone.

3. Mieszamy razem w misce: ryż, filet z cebulką, pomidory suszone, dodajemy łyżkę papryki, sól, pieprz i majonez.

5. Dzielimy składniki na cztery równe części, do środka dodajemy oliwki (na wzór pestek jabłka) i formujemy kulki.

6. Na górze każdej kulki robimy dziurkę. Folię spożywczą dzielimy na części tak, żeby owinąć w nie kulki.

7. Dzielimy na równe części paprykę i rozprowadzamy na każdej foli. Na środku kładziemy kulkę i mocno zwijamy.

8.  Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie ściągamy delikatnie folie i dociskamy paprykę. 9. Potrawę ozdabiamy liściem laurowym i patyczkiem np. z wykałaczki.

wstecz