Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledzik w sosie curry na pieczonym ziemniaku

Śledzik w sosie curry na pieczonym ziemniaku

40-50 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 2 nieduże cebule
  • kubek śmietany 18%
  • 9 łyżeczek przyprawy curry
  • pieprz do doprawienia wg uznania
  • 5 dużych ziemniaków

Sposób przygotowania:


Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy na małe kawałki.

Cebulę siekamy, dodajemy do śmietany wraz z przyprawą curry oraz pieprzem, mieszamy.

Łączymy śledzie z sosem i wstawiamy na dwie godziny do lodówki, aby się „przegryzły”.

W międzyczasie pieczemy ziemniaki w folii aluminiowej w 200°C na termoobiegu ok. 45 minut.

Ziemniaki przekrawamy, wydrążamy (robimy kieszonkę) i faszerujemy śledzikiem

wstecz