Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledzik na zielonej chmurce

Śledzik na zielonej chmurce

50-60 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

Koreczki śledziowe po giżycku 220 g SEKO

 

ciasto na gofry:

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 225 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny

 sałatka warzywna:

  • 2 marchewki
  • ¼  selera
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • 1 łyżka majonezu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

1.    Szpinak miksujemy w blenderze razem z wodą, olejem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do  masy. Pieczemy gofry, aż będą ładnie przyrumienione.  

2.    Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ostudzone kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem.

3.    Porcję sałatki wykładamy na gofra, następnie na sałatkę kładziemy 1 koreczka śledziowego.

wstecz