Logo Seko

Przepisy

Śledzik na jabłku z musem malinowym

Śledzik na jabłku z musem malinowym

60-75 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 4 łyżki cukru
  • 150g malin
  • Sok z połowy limonki
  • 3 listki mięty
  • 1 burak
  • 0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka kremowego serka
  • 1 jabłko
  • 1/4 cytryny
  • 1 kromka chleba wieloziarnistego
  • 2 kawałki suszonych podgrzybków
  • 50ml soku z aronii
  • Do dekoracji: kawior, płatki chilli, ziarna czerwonego pieprzu, mix ziół, kiełki lucerny

Sposób przygotowania:


Buraka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Zalać sokiem z aronii.

Chleb włożyć do tostera aby był chrupki, następnie zetrzeć na tarce. Do chleba zetrzeć podgrzybki.

Rozgrzać patelnię, wsypać cukier i gdy lekko zacznie się to topić dodać cebulę pokrojoną w piórka. W momencie gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy maliny, drobno posiekaną miętę i sok z limonki. Redukujemy.

Jabłko kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na talerzu układamy plaster jabłka na to śledź, następnie mus malinowy, odrobina serka i kawior. Kiełki lucerny i ziarna czerwonego pieprzu po boku jabłka. Z boku talerza usypujemy mały kopiec z naszej posypki, na to łezka serka wymieszanego z musztardą rosyjską i płatkami chilli. Na wierzch również płatki.

Wykładamy odsączone kostki z buraka- na to odrobina musu malinowego i mieszanka ziół.

Smacznego.

wstecz