Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledzik na jabłku z musem malinowym

Śledzik na jabłku z musem malinowym

60-75 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
  • 4 łyżki cukru
  • 150g malin
  • Sok z połowy limonki
  • 3 listki mięty
  • 1 burak
  • 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka kremowego serka
  • 1 jabłko
  • 1/4 cytryny
  • 1 kromka chleba wieloziarnistego
  • 2 kawałki suszonych podgrzybków
  • 50ml soku z aronii
  • Do dekoracji: kawior, płatki chilli, ziarna czerwonego pieprzu, mix ziół, kiełki lucerny

Sposób przygotowania:


Buraka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę, a następnie zalewamy sokiem z aronii.

Chleb opiekamyw tosterze, aż będzie chrupki, a potem ścieramy na tarce wraz z podgrzybkami.

Na rozgrzaną patelnię, wsypujemy cukier i gdy lekko zacznie się to topić dokładamy cebulę pokrojoną w piórka. W momencie, gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy maliny, drobno posiekaną miętę i sok z limonki. Redukujemy.

Jabłko kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na talerzu układamy plaster jabłka, na nim kładziemy śledzia, następnie mus malinowy, odrobinę serka i kawior. Kiełki lucerny i ziarna czerwonego pieprzu umieszczamy po bokach jabłka.

Przy brzegu talerza usypujemy mały kopiec z elementów dekoracyjnych, na to nakładamy "łezkę"  serka wymieszanego z musztardą rosyjską i płatkami chilli. Na wierzchu również umieszczamy płatki.

Wokół jabłka układamy odsączone kostki z buraka. Na każdą z nich nakładamy odrobinę musu malinowego i mieszanki ziół.

 

wstecz