Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledzie w cytrynie

Śledzie w cytrynie

30-40 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
  • 6 cytryn
  • średnia cebula czerwona
  • garść suszonych śliwek
  • 80 g pestek słonecznika
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Każdą cytrynę z jednej strony odcinamy tak, aby można ją było postawić, a z drugiej odcinamy koniec tak, aby można było wydrążyć miąższ (końcówki pozostawiamy do dekoracji). Z cytryn za pomocą ostrego noża wydrążamy miąższ. Miąższ z trzech cytryn drobno kroimy.

Filety śledziowe, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

W misce łączymy śledzie, cebulę, śliwki, pestki słonecznika oraz pokrojone cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Każdą cytrynę napełniamy śledziowym farszem, dekorujemy natką pietruszki oraz odciętą końcówką cytryny.

wstecz