Składniki:
Sposób przygotowania:
Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Każdą cytrynę z jednej strony odcinamy tak, aby można ją było postawić, a z drugiej odcinamy koniec tak, aby można było wydrążyć miąższ (końcówki pozostawiamy do dekoracji). Z cytryn za pomocą ostrego noża wydrążamy miąższ. Miąższ z trzech cytryn drobno kroimy.
Filety śledziowe, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
W misce łączymy śledzie, cebulę, śliwki, pestki słonecznika oraz pokrojone cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Każdą cytrynę napełniamy śledziowym farszem, dekorujemy natką pietruszki oraz odciętą końcówką cytryny.