Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Śledź z ziemniakami i krewetkami

Śledź z ziemniakami i krewetkami

30-40 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a’la matjas 250 g SEKO
  • 5-7 krewetek białych ugotowanych
  • 3-4 ziemniaki 
  • ok. 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kminku
    1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • kawałek papryczki chili
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następne po ostygnięciu kroimy w grubsze kawałeczki.

2. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny i doprawiamy solą.

3. Na maśle podsmażamy krewetki i wyjmujemy.

4. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojone ziemniaki, kminek i czekamy aż się zrumienią. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę . Dodajemy pokrojone w kawałeczki śledzie i wszystko razem mieszamy aby ziemniaki i śledzie pokryły się śmietaną. Dodajemy posiekany koperek, drobno pokrojoną papryczkę i krewetki.

5. Dekorujemy cytryną i posypujemy kminkiem.

wstecz