Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami

Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami

40-50 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a’la Matjas 250 g SEKO
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • papryczka chili
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Filety śledziowe solone moczymy lub solidnie płuczemy w wodzie. Wszystko zależy od tego na jak bardzo słonym efekcie końcowym nam zależy. Najlepiej pozostawiamy je w wodzie na około godzinę i następnie płuczemy. Jeśli zależy nam jednak na nieco bardziej słonych śledziach wystarczy, że wypłuczemy je kilkukrotnie pod bieżącą wodą. 

2. Tak przygotowane filety śledziowe osuszamy  z wykorzystaniem papierowych ręczników i kroimy na drobniejsze kawałki. Najbardziej optymalne jest przekrojenie każdego z filetów na pół wzdłuż, a następnie na około 2-3 cm kawałki.

3. Obieramy i kroimy w półksiężyce cebule, a papryczkę chili siekamy w cieniutkie plasterki.

4. Suszone pomidory wyjmujemy  z zalewy i kroimy  w paseczki o różnych długościach – mniej więcej 2-3 cm.

5. W odpowiednio dużej miseczce umieszczamy najpierw śledzie i doprawiamy  je pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy następnie do miseczki  wszystkie przygotowane wcześniej składniki oraz ocet, musztardę i zalewę z pomidorów.

6. Wszystko to bardzo dokładnie i ostrożnie mieszamy, aby zachować w całości kawałki śledzi. Przekładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. W razie konieczności dodajemy do każdego z nich odpowiednią ilość oleju, tak aby cała zawartość słoików była w nim zanurzona.

7. Śledzie powinny być gotowe do spożycia już kilka godzin po przygotowaniu – najlepiej, aby ten czas spędziły w lodówce

wstecz