Logo Seko

Przepisy

Sałatka śledziowa w plasterkach buraka

Sałatka śledziowa w plasterkach buraka

20-30 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 duży burak ugotowany do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 1,5-2 godz.)
  • 6 filetów śledziowych z Beczki śledzi filety śledziowe z olejem wiejskim SEKO
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki serka białego kanapkowego
  • ½ czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • majonez według uznania
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (według uznania : koperku, szczypiorku lub natki pietruszki)
  • pieprz i sól według uznania

Sposób przygotowania:

 

Osączone śledzie, ogórki, jajka i ziemniaki pokroić w kostkę. Wymieszać z cebulą, serkiem, majonezem i zieleniną.

Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Buraka obrać, pokroić w cienkie plastry.

Na każdy plasterek nałożyć sałatkę, spiąć wykałaczką lub klamerką.

Udekorować dodatkowo majonezem i zieleniną.

wstecz