Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Sałatka śledziowa w plasterkach buraka

Sałatka śledziowa w plasterkach buraka

20-30 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 duży burak 
  • 6 filetów śledziowych z Beczki śledzi filety śledziowe z olejem wiejskim SEKO
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki serka białego kanapkowego
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny np. koperku, szczypiorku lub natki pietruszki
  •  do dekoracji majonez, pieprz i sól według uznania

Sposób przygotowania:

Buraka gotujemy do miękkośći w sosolonym wrzątku (ok. 1,5 - 2 godz.) Odsączone śledzie, ogórki, jajka i ziemniaka kroimy w kostkę. Łączymy z cebulą, serkiem majonezem i zieleniną. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Buraka obieramy, kroimy w cienkie plastry. Na każdy plasterek nakładamy sałatkę, spinamy wykałączką lub klamerką. Dekorujemy dodatkowo majonezem i zieleniną. 

wstecz