Składniki (8-10 porcji):
Sposób przygotowania:
Buraki, ziemniaki i seler gotujemy w całości. Obieramy i kroimy w kostkę (ok. 1,5cm). Jabłka, pół rzodkwi i ogórki również kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy.
Śledzie i grzybki kroimy w paski. W dużej misce łączymy wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.
Sos przygotowujemy, łącząc śmietanę z musztardą i doprawiając tak, aby miał słodko- kwaśny smakk. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorem, koperkiem, kiełkami rzodkiewki.
Pozostałą część rzodkwi można wykorzystać do zrobienia „zawijasów”.
Rzodkiew należy wówczas pokroić w długie, cienkie paski o grubości około 1mm, zwijać, faszerować sałatką i zawiązywać szczypiorkiem.