Logo Seko

Przepisy

Sałatka lwowska z czarną rzodkwią

Sałatka lwowska z czarną rzodkwią

20-30 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki (8-10 porcji):

  • Filety śledziowe solone a’la matjas w oleju rzepakowym 250 g SEKO
  • 4 średnie buraki
  • 2 ziemniaki
  • ½ selera
  • 2 jabłka
  • mała czerwona cebulka
  • czarna rzodkiew
  • 4 ogórki kiszone
  • 5-6 marynowanych grzybków
  • koperek
  • szczypior
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • śmietana 30% - 100 ml (3/4 szklanki)
  • musztarda rosyjska – ok. 5 łyżek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pumpernikiel do podania (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy w całości buraki, ziemniaki, seler. Obieramy i kroimy w kostkę (ok. 1,5cm). Jabłka, pół rzodkwi i ogórki również kroimy w kostkę, a cebulę drobno posiekać.

Śledzie i grzybki kroimy w paski. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropiamy sokiem z cytryny, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.

Mieszamy śmietanę z musztardą i doprawiamy tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorem, koperkiem, kiełkami rzodkiewki.

Pozostałą część rzodkwi można wykorzystać do zrobienia „zawijasów”.

Rzodkiew należy wówczas pokroić w długie, cienkie paski o grubości około 1mm, zwijać, faszerować sałatką i zawiązywać szczypiorkiem.

 

wstecz