Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Roladki ze śledzi z serem pleśniowym i bazylią

Roladki ze śledzi z serem pleśniowym i bazylią

50-60 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 słoiki Beczka Śledzi Filety z suszonymi ziołami 550 g SEKO
  • 1 ser pleśniowy camembert
  • 1 i 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki jagód goji
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 cebule czerwone
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • pieprz czarny
  • mielona kolendra
  • sól różowa himalajska
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 

Składniki sałatki:

  • 100 g roszponki
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Składniki puree:

  • 3 małe bataty
  • 1 łyżka masła
  • mielona kolendra
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jogurt naturalny mieszamy ze sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i przyprawiamy kolendrą, pieprzem oraz solą. Wlewamy powstały sos na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać śledzie. Ser camembert kroimy w paski. Na każdy płat śledzia nakładamy ser pleśniowy, listki bazylii i zwijamy w roladki z użyciem wykałaczek.

Cytryny kroimy w plasterki i z dodatkiem cukru trzcinowego karmelizujemy na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w ćwiartki i układamy na dnie naczynia pomiędzy roladkami . Dodajemy karmelizowaną cytrynę, świeży tymianek i posypujemy całość jagodami goji. Zapiekamy w piekarniku w teperaturze 180 C przez około 40 minut.

 

Sałatka:

Roszponkę, kiełki rzodkiewki, cebulę pokrojoną w piórka oraz pomidorki koktajlowe łączymy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z połowy cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Puree:

Bataty obieramy ze skórki i gotujemy . Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła, przyprawiamy kolendrą oraz pieprzem i blendujemy.

wstecz