Składniki:
Składniki sałatki:
Składniki puree:
Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny mieszamy ze sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i przyprawiamy kolendrą, pieprzem oraz solą. Wlewamy powstały sos na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać śledzie. Ser camembert kroimy w paski. Na każdy płat śledzia nakładamy ser pleśniowy, listki bazylii i zwijamy w roladki z użyciem wykałaczek.
Cytryny kroimy w plasterki i z dodatkiem cukru trzcinowego karmelizujemy na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w ćwiartki i układamy na dnie naczynia pomiędzy roladkami . Dodajemy karmelizowaną cytrynę, świeży tymianek i posypujemy całość jagodami goji. Zapiekamy w piekarniku w teperaturze 180 C przez około 40 minut.
Sałatka:
Roszponkę, kiełki rzodkiewki, cebulę pokrojoną w piórka oraz pomidorki koktajlowe łączymy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z połowy cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Puree:
Bataty obieramy ze skórki i gotujemy . Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła, przyprawiamy kolendrą oraz pieprzem i blendujemy.