Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Puszyste ptysiowe chmurki nadziewane pikantną sałatką ze śledzikiem

Puszyste ptysiowe chmurki nadziewane pikantną sałatką ze śledzikiem

75-100 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • ptysie:
  • ½ szklanki wody
  • 70 g masła
  • ½  szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

farsz:

  • Rolmopsy marynowane w zalewie octowej 400 g SEKO
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • papryka konserwowa
  • czosnek
  • ziemniak
  • ugotowana marchewka
  • groszek papryczka chili
  • śmietana
  • majonez
  • pietruszka
  • koper

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Masło rozpuszczamy w garnku , dodajemy letnią wodę , zagotowujemy . Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy . Kiedy jest szkliste i odchodzi od garnka odstawiamy do przestygnięcie. Gdy masa przestygnie dodajemy jajka i miksujemy. Przekładamy do rękawa i wyciskamy ptysie . Pieczemy w 1900C ok. 30 minut.

2.  Wszystkie składniki na farsz  bardzo drobno siekamy.

3. Śmietanę mieszamy z majonezem. Dodajemy drobno posiekane chili, przeciśnięty czosnkiem oraz drobno posiekaną zieleninę (kilka gałązek zieleniny zostawiamy do dekoracji).  Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4. Ptysie nadziewamy farszem i przyozdabiamy pietruszką i koperkiem.  

wstecz