Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Placuszki warzywne z beczką śledzi

Placuszki warzywne z beczką śledzi

10-20 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI:

  • 3 filety ze słoika Beczka Śledzi Wiejskie SEKO oraz 1 łyżka cebuli
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 cukinia
  • 200 g dyni hokkaido
  • 1 jajko „L”
  • sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia
  • serek śmietankowy kanapkowy
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię i dynię ścieramy na tarce o grubych okach, lekko solimy, pozostawiamy na 15 minut, po czym dokładnie odciskamy. Do warzyw dodajemy rozkłócone jajko, mąkę, pieprz, sól i starannie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, po 2 minuty z każdej strony aż staną się złociste.
  2. Filety osuszamy i kroimy wzdłuż na pół.
  3. Lekko przestygnięte placuszki pokrywamy serkiem śmietankowym, układamy na nich zawinięte paseczki śledzi oraz cebulę. Całość obsypujemy pestkami dyni oraz słonecznika i dekorujemy listkami bazylii.

Liczba porcji: 6

Czas przygotowywania: 20 min.

wstecz