Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Placuszki ... po grecku

Placuszki ... po grecku

10-20 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

  • 1 opakowanie RYBY PO GRECKU 500 g SEKO
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili

 

SKŁADNIKI DO PODANIA:

  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • listki świeżych ziół
  • serek śmietankowy kanapkowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z opakowania Ryby po Grecku wyjmujemy i odsączamy 2-3 łyżki warzyw oraz kawałki ryby, które dokładnie rozgniatamy widelcem. W szerokiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i mieszamy wszystko przy pomocy rózgi na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy rybę wraz z warzywami i dokładnie mieszamy.
  2. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 minuty z każdej strony). Gotowe placki obsypujemy pistacjami, dekorujemy ziołami i podajemy z serkiem śmietankowym, pozostałymi w opakowaniu warzywami oraz pomidorkami koktajlowymi.

Liczba porcji: 8

Czas przygotowywania: 15 min.

wstecz