Logo Seko

Przepisy

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

40-50 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • do smaku – sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

Składniki na sałatkę śledziową:

  • 4 filety z Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżki jogurtu greckiego
  • do smaku - sól, pieprz i tymianek

Sposób przygotowania - placki ziemniaczane:

Ziemniaki zcieramy na tarce o grubych oczach. Odstawiamy na chwilę, żeby ściekła wodą, a następnie odlawamy ją.

Dodajemy mąkę, jajka, drobno siekamy cebulę i przyprawy. Wszystko mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

 

Sposób przygotowania - sałatka: 

Filety śledziowe kroimy w jednocentymetrowe kawałki. Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w piórka.

Ogórki pokroić w słupki.

Mieszamy śledzie, z cebulą, ogórkiem, majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i tymiankiem.

Placuszki podawajemy na talerzu z porcją sałatki śledziowej.

 

wstecz