Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

40-50 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

Składniki na sałatkę śledziową:

  • 4 filety z Beczki śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz i tymianek do smaku

Sposób przygotowania - placki ziemniaczane:

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczach. Odstawiamy i czekamy na warstwę wody, a następnie odlewamy ją. 

Dodajemy mąkę, jajka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

 

Sposób przygotowania - sałatka: 

Filety śledziowe kroimy na jednocentymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki w słupki.

Łączymy śledzie z cebulą, ogórkiem, majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Placuszki podajemy na talerzu z porcją sałatki śledziowej.

 

wstecz