Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Placki z batatów ze śledziem

Placki z batatów ze śledziem

40-50 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

 

Placki:

  • 2 bataty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


farsz:

  • Śledzik na okrągło po kaszubsku 200 g SEKO
  • 100 g kwaśnej śmietany

Do dekoracji:

  • szczypior
  • jajka przepiórcze
  • słonecznik prażony
  • cytryna
  • roszponka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy i czekamy na warstwę wody, a następnie odlewamy ją. Dodajemy mąkę, jajko, drobno posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

2.  Na ciepłe placki nakładamy po  łyżce śmietany, następnie kawałek śledzika i dekorujemy.

wstecz