Składniki:
Ciasto na pierogi (około 30 szt.):
Farsz:
Dekoracja
natka pietruszki lub rukola
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać do mąki mieszając wszystko łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Farsz:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.- Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać.
Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lepienie pierogów:
Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepić dokładnie brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.