Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Pierogi ze szpinakiem i śledziem

Pierogi ze szpinakiem i śledziem

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto na pierogi (około 30 szt.):

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

 

Farsz:

  • 5 filetów z Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 110 g szpinaku
  • 130 g sera ricotta
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 35 g sera feta
  • 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Dekoracja:

natka pietruszki lub rukola

Sposób przygotowania:

 

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Do  wody wkładamy masło i roztopiamy. Następnie dodajemy do mąki, mieszając wszystko łyżką. Na koniec wrzucamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Wygniatamy je około 6 minut (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i zawijamy w folię. Zostawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

 


Farsz:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim przez chwilę czosnek. Dodajemy szpinak i mieszaamy, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak siekamy.

Filety śledziowe, cebulę z zalewy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i łączymy w misce. Dodajemy łyżkę marynaty ze słoika, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierogi:

Ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na cienki place 3 mm placek. Następnie wycinamy kółka szklanką i w każde z nich nakładamy po jednej łyżce farszu. Składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi.

Do gotującej, osolonej wody wrzucacamy  po kilka sztuk pierogów i gotujemy około 3 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.


Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.

wstecz