Składniki:
Ciasto na pierogi (około 30 szt.):
Farsz:
Dekoracja:
natka pietruszki lub rukola
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Do wody wkładamy masło i roztopiamy. Następnie dodajemy do mąki, mieszając wszystko łyżką. Na koniec wrzucamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Wygniatamy je około 6 minut (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i zawijamy w folię. Zostawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Farsz:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim przez chwilę czosnek. Dodajemy szpinak i mieszaamy, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak siekamy.
Filety śledziowe, cebulę z zalewy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i łączymy w misce. Dodajemy łyżkę marynaty ze słoika, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierogi:
Ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na cienki place 3 mm placek. Następnie wycinamy kółka szklanką i w każde z nich nakładamy po jednej łyżce farszu. Składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi.
Do gotującej, osolonej wody wrzucacamy po kilka sztuk pierogów i gotujemy około 3 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.