Logo Seko

Przepisy

Pierogi ze szpinakiem i śledziem

Pierogi ze szpinakiem i śledziem

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

 

Ciasto na pierogi (około 30 szt.):

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 mało jajko
  • szczypta soli

 

Farsz:

  • 5 filetów z Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 110 g szpinaku
  • 130 g sera ricotta
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 35 g sera feta
  • 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Dekoracja

natka pietruszki lub rukola

Sposób przygotowania:

 

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać do mąki mieszając wszystko łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

 


Farsz:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.- Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać.

Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Lepienie pierogów:

Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepić dokładnie brzegi.

W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.


Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.

wstecz