
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
 1.    Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
 2.    Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
 3.    Morele kroimy na cienkie paseczki.
 4.    Jabłko kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy je sokiem z cytryny.
 5.    Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
 6.    Pierniczki przekrawamy wzdłuż na połówki, pozostawiając 4 sztuki, które rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
 7.    Koperek drobno siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji.
 8.    Do szerokiej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki (pozostawiając połowę ilości zblednowanych pierniczków), a następnie łączymy je z majonezem i musztardą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy sałatkę na przygotowane pierniczki, a na koniec dekorujemy je listkami koperku.