Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Piernikowe śledzie

Piernikowe śledzie

30-40 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Filetów śledziowych solonych a'la matjas w oleju 250 g SEKO
  • 24 pierniczki nieoblewane, bez lukru np. katarzynek (do podania)
  • 1 małe zielone jabłko (sok z cytryny)
  • 10 cm kawałek grubego pora (biała część)
  • 8 suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ciętej suszonej żurawiny
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE:


1.    Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
2.    Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
3.    Morele kroimy na cienkie paseczki.
4.    Jabłko kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy je sokiem z cytryny.
5.    Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
6.    Pierniczki przekrawamy wzdłuż na połówki, pozostawiając 4 sztuki, które rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
7.    Koperek drobno siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji.
8.    Do szerokiej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki (pozostawiając połowę ilości zblednowanych pierniczków), a następnie łączymy je z majonezem i musztardą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy sałatkę na przygotowane pierniczki, a na koniec dekorujemy je listkami koperku.

 

wstecz