SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
2. Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
3. Morele kroimy na cienkie paseczki.
4. Jabłko kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy je sokiem z cytryny.
5. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
6. Pierniczki przekrawamy wzdłuż na połówki, pozostawiając 4 sztuki, które rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
7. Koperek drobno siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji.
8. Do szerokiej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki (pozostawiając połowę ilości zblednowanych pierniczków), a następnie łączymy je z majonezem i musztardą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy sałatkę na przygotowane pierniczki, a na koniec dekorujemy je listkami koperku.