Logo Seko

Przepisy

Mini burgery ze śledziem i awokado

Mini burgery ze śledziem i awokado

50-60 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

 

Mini bułeczki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • * Wszystkie składniki na bułeczki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodatkowo:

  • żółtko z jedną łyżką mleka do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu

Składniki na burgery:

  • 1 słoik śledź marynowany w zalewie octowej 400 g SEKO
  • 1 awokado
  • 1 upieczony buraczek
  • 1 czerwona cebula
  • rukola
  • sok z cytryny
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • woda z 200 g puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

 

Bułki:

Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę i zrobić w głębienie. Wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Dodajemy sólk jeszcze chwilę mieszając. Następnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki.

Następnie partiami dodajemy miękkie masło, cały czas wyrabiając. Wyrabiamy przez około 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie, powyrabiać chwilę ciasto w rękach, a następnie odrywając małe kawałki ciasta (ok. 50g) formować małe bułeczki. Powinno ich wyjść około 18.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Delikatnie spłaszczamy każdą bułeczkę dłonią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

wstecz