Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Mini burgery ze śledziem i awokado

Mini burgery ze śledziem i awokado

50-60 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

Mini bułeczki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • * Wszystkie składniki na bułeczki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodatkowo:

  • żółtko z jedną łyżką mleka do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu

Składniki na burgery:

  • 1 słoik śledź marynowany w zalewie octowej  SEKO 400 g
  • 1 awokado
  • 1 upieczony burak
  • 1 czerwona cebula
  • rukola
  • sok z cytryny
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • woda z 200 g puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

 

Bułki:

Drożdże kruszymy w kubku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, a następnie dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę i zrobić w głębienie. Wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Dodajemy sól jeszcze chwilę mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki.

Potem partiami dodajemy miękkie masło, cały czas wyrabiając. Wyrabiamy przez około 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je chwilę w rękach, a następnie odrywając małe kawałki ciasta (ok. 50g) formujemy małe bułeczki. Powinno ich wyjść około 18 sztuk. 

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Delikatnie spłaszczamy każdą bułeczkę dłonią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy w temperaturze 200 C przez około 10-15 min., aż bułezki ładnie zarumienią się.

Kiedy bułeczki się pieką, przygotowujemy piankę z musztardy francuskiej. 

Wodę z ciecierzycy ubijamy na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już bardzo dobrzeubit, dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.

Ostudzone bułeczki kroimy na pół.

Na spodzie bułki układamy plasterki awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, peiprzem i płatkami chilli. 

Na awokado nakładamy kilka listków rukoli, plasterek buraka i plasterek cebuli.

Następnie wykładamykawałki śledzia i przykrywamy pianką musztardową.

Na każdą butelkę nakładamy jej drugą połowę i podajemy.

wstecz