Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Migdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką

Migdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką

60-75 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 70 g migdałów zmielonych
  • sól, przyprawa włoska
  • 120 g masła
  • 2 żółtka

Farsz:

  • Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
  • 150 g serka ziołowego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 gruszki
  • 5 czerwonych winogron
  • 50 g sera niebieskiego
  • oregano, sól, pieprz

 

Mus:

  • 8  suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

Składniki na ciasto zagniatamy. Następnie wygniatamy je w  foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200˚C, pieczemy 20 minut.

MUS:

Suszone pomidory miksujemy z konfiturą z czarnej porzeczki.

FARSZ:

Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku.

ŁĄCZENIE TARTY

1.Podpieczony spód tarty smarujemy konfiturą z pomidorami, wylewamy ½ farszu, układamy plastry śledzia, wylewamy resztę farszu.

2. Gruszki kroimy na plastry. Układamy w foremkach, dodajemy zwinięte kawałki śledzi w rulony, winogrono, ser pleśniowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180˚ C na 30 minut.

wstecz