Składniki:
Składniki na marynatę:
Puree z dyni:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marynata
1. Do rondelka wrzucamy goździki, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, pieprz cytrynowy i laskę cynamonu. Wszystko delikatnie podgrzewamy, aż zacznie się wydobywać aromat ziół.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, startą skórkę pomarańczy i kawałki pomarańczy. 3. Wszystko delikatnie mieszamy.
4. Zalewamy octem jabłkowym i wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
5. Na końcu dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy.
6. Rondelek zdejmujemy z ognia.
7. Do ostudzonej marynaty dodajemy miód. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
8. Marynatę przelewamy na dno słoiczków.
9. Filety śledziowe kroimy na kawałki około 3-4 cm.
10. Układamy kilka kawałków śledzi i zalewamy je marynatą, czynność powtarzamy do zapełnienia słoika.
10. Na górze dekorujemy danie gałązka koperku.
11. Tak przygotowane danie zamykamy i odstawiamy na ok. 1-2 dni.
Puree:
1. Dynię kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rondelka.
2. Dodajemy sok pomarańczowy i dopełniamy niewielką ilością wody, tak aby dynia się ugotowała do miękkości. Jeśli daliśmy za dużo wody, przed miksowaniem dyni koniecznie odlewamy nadmiar wody. 4. Ugotowaną dynię miksujemy, dodajemy masło, śmietanę oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Podanie:
Kromkę chleba smarujemy śmietaną, nakładamy łyżeczkę puree z dyni, kładziemy 1-2 kawałki śledzia ze słoiczka. Kanapkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.