Logo Seko

Przepisy

Marynowane śledzie na puree z dyni

Marynowane śledzie na puree z dyni

60-75 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 opakowania filety śledziowe a’la Matjas 200 g  SEKO

Składniki na marynatę:

  • 6-8 goździków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • ½  łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 pomarańcze
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu

Puree z dyni:

  • ¼  dyni piżmowej
  • sok z połowy pomarańczy
  • niewielka ilość wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

    Dodatki:
    do dekoracji: koperek, szczypiorek, śmietana 18%, chleb razowy ze słonecznikiem lub inny według uznania.
    Dodatkowo słoiczki z przykrywką lub nakrętką na przygotowaną potrawę.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marynata
1. Do rondelka wrzucamy goździki, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, pieprz cytrynowy i laskę cynamonu. Wszystko delikatnie podgrzewamy, aż zacznie się wydobywać aromat ziół.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, startą skórkę pomarańczy i kawałki pomarańczy. 3. Wszystko delikatnie mieszamy.
4. Zalewamy octem jabłkowym i wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. 
5. Na końcu dodajemy olej, całość  delikatnie mieszamy.
6. Rondelek zdejmujemy z ognia.
7. Do ostudzonej marynaty dodajemy miód. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
8. Marynatę przelewamy na dno słoiczków.
9. Filety śledziowe kroimy na kawałki około 3-4 cm.
10. Układamy kilka kawałków śledzi i zalewamy je marynatą, czynność powtarzamy do zapełnienia słoika.
10. Na górze dekorujemy danie gałązka koperku.
11. Tak przygotowane danie zamykamy i odstawiamy na ok. 1-2 dni.

Puree:
1. Dynię kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rondelka.
2. Dodajemy sok pomarańczowy i dopełniamy niewielką ilością wody, tak aby dynia się ugotowała do miękkości. Jeśli daliśmy za dużo wody, przed miksowaniem dyni koniecznie odlewamy nadmiar wody. 4. Ugotowaną dynię miksujemy, dodajemy masło, śmietanę oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Podanie:
Kromkę chleba smarujemy śmietaną, nakładamy łyżeczkę puree z dyni, kładziemy 1-2 kawałki śledzia ze słoiczka. Kanapkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

wstecz