Składniki:
Filety śledziowe solone a’la Matjas 250 g SEKO
sos malinowy:
dekoracja:
kilka malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Składniki na ciasto energicznie zagniatamy.
2. Ciasto wałkujemy, wkładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą) i odkładamy do lodówki na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 1900C. podpiekamy w piekarniku przez 20 minut.
3. Maliny rozdrabniamy w blenderze, następnie przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Musztardę mieszamy z majonezem i malinami, dodajemy szczyptę pieprzu i drobno posiekaną cebulkę.
4. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z malinowym sosem.
5. Do ostudzonych foremek nakładamy porcję szpinaku i porcję śledzia w sosie malinowym.
6. Dekorujemy malinami.