Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Malinowy śledzik na kruchym cieście

Malinowy śledzik na kruchym cieście

75-100 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:
Filety śledziowe solone a’la Matjas 250 g SEKO

sos malinowy:

  • 120 g świeżych malin
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • garść liści szpinaku

    ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek

dekoracja:
kilka malin

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Składniki na ciasto energicznie zagniatamy.

2.    Ciasto wałkujemy, wkładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą) i odkładamy do lodówki na około 20 minut.   Rozgrzewamy piekarnik do 1900C. podpiekamy w piekarniku przez 20 minut.

3.     Maliny rozdrabniamy  w blenderze, następnie  przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Musztardę mieszamy z majonezem i malinami, dodajemy szczyptę pieprzu i drobno posiekaną cebulkę.

4.     Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z malinowym sosem.

5.    Do ostudzonych foremek  nakładamy porcję szpinaku i porcję śledzia w sosie malinowym.
6. Dekorujemy malinami.

wstecz