Logo Seko

Przepisy

 Koszyczki ptysiowo - śledziowe pod chmurką

Koszyczki ptysiowo - śledziowe pod chmurką

Pyszne tartaletki śledziowe do przygotowania w kilanaście minut. Idealnie nadaja się na słodkie i słone imprezy ze znajomymi!
50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Sładniki:

  • 1 szklanka maki pszennej typ 500
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka wielkość M

 

Nadzienie:

  • 1 opakowanie koreczki śledziowe w oleju 220 g SEKO
  • 150 g serka śmietankowego puszystego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 mango
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • roszponka do dekoracji
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Ciasto parzone:

Do garnka wlewam wodę, oliwę, dodaję sól i zagotowuję. Wsypuję mąkę i cały czas mieszam aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuję z palnika i lekko studzę. Wbijam po jednym jajku, cały czas miksując, i dopiero kolejne jak ciasto się połączy z nim. Przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę na papierze krążki. U mnie wyszło 7 sztuk. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 20 minut.


Serek mieszam z jogurtem, dodaję sól, pieprz. Do zimnego koszyczka wkładam pomidora suszonego wyciskam ser, układam koreczek śledziowy. Cebulę kroję drobno, dodaję pokrojone mango, natkę, chili, i mieszam. Układam na serze. Dekoruję natką i roszponką.

 

 

wstecz