Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

 Koszyczki ptysiowo - śledziowe pod chmurką

Koszyczki ptysiowo - śledziowe pod chmurką

Pyszne tartaletki śledziowe do przygotowania w kilanaście minut. Idealnie nadaja się na słodkie i słone imprezy ze znajomymi!
50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Sładniki:

  • 1 szklanka maki pszennej typ 500
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka wielkość M

 

Nadzienie:

  • 1 opakowanie koreczki śledziowe w oleju 220 g SEKO
  • 150 g serka śmietankowego puszystego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 mango
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • roszponka do dekoracji
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Ciasto parzone:

Do garnka wlewamy wodę, oliwę, dodajemy sól i gotujemy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy garnek  z palnika i lekko studzimy masę. Wbijamy jajako pojedynczo, cały czas miksując (kolejne wbijamy wtedy, gdy ciasto połączy się już z poprzednim jajkiem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy krążki na blaszkę wyłożoną papierem (ok.7 sztuk) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp (200 C góra i dół )i pieczemy około 20 minut.

Serek łączymy z jogurtem, dodajemy sól i pieprz. Cebulę drobno kroimy, dodajemy pokrojone mango, natkę chilli i łączymy.

Do schłodzonego koszyczka wkładamy suszonego pomidora, serek, pastę cebulową, na tym układamy koreczek śledziowy. Dekorujemy natką, roszponką i szczypiorem. 

 

 

wstecz