Składniki:
Konfitura z cebuli:
Mus jabłkowy:
Karmelizowane skórki jabłka:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Konfitura z cebuli: cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do małego garnuszka z rozgrzanym olejem, dodać ocet i miód. Doprawić pieprzem i solą. Następnie czekać aż cebula się skarmelizuje.
Mus jabłkowy:
Jabłko obrać (skórek nie wyrzucać) pokroić na drobną kostkę, usmażyć na klarowanym maśle z dodatkiem łyżki miodu, soku z cytryny i majeranku. Najlepiej smażyć je pod przykryciem przez kilka minut, następnie należy odparować nadmiar płynu. Kiedy jabłka będą się rozpadać i nie będą wodniste, należy je zmiksować, tak aby powstał mus.
Skórki z jabłka:
Skórki z jabłka pokroić na cienkie paski, następnie podsmażyć w garnuszku z winem, brązowym cukrem, cynamonem i pieprzem cayenne do momentu aż zacznie tworzyć się karmel.
Podanie:
Na talerzu rozsmarować mus jabłkowy, położyć na nim odsączone z oleju śledzie (można pokroić w paseczki), śledzia przykryć pierzynką z konfitury z cebuli. Wszystko najlepiej podawać z grzankami podsmażonymi na małej ilości oleju, kwaśną śmietaną i skarmelizowanymi skórkami jabłka.