Składniki:
Konfitura z cebuli:
Mus jabłkowy:
Karmelizowane skórki jabłka:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Konfitura z cebuli:
cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do małego garnuszka z rozgrzanym olejem, dodajemy ocet i miód. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie czekać aż cebula się skarmelizuje.
Mus jabłkowy:
Jabłko obrać (nie wyrzucamy skórek) kroimy w drobną kostkę, smażymy na klarowanym maśle z dodatkiem łyżki miodu, soku z cytryny i majeranku, początkowo pod przykryciem przez kilka minut, następnie odparowujemy nadmiar płynu. Kiedy jabłka będą się rozpadać i nie będą wodniste, należy je zmiksować, tak aby powstał mus.
Skórki z jabłka:
Skórki kroimy w cienkie paski, następnie podsmażamy w garnuszku z winem, brązowym cukrem, cynamonem i pieprzem cayenne do momentu aż zacznie tworzyć się karmel.
Sposób podania:
Na talerzu rozsmarowujemy mus jabłkowy, kładziemy na nim odsączone z oleju śledzie (można pokroić je w paseczki), przykrywamy je konfiturą z cebuli. Danie najlepiej serwować z grzankami podsmażonymi na małej ilości oleju, kwaśną śmietaną i skarmelizowanymi skórkami jabłka.