Logo Seko

Przepisy

Koreczki śledziowe z musem jabłkowym i konfiturą z cebuli

Koreczki śledziowe z musem jabłkowym i konfiturą z cebuli

30-40 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • koreczki śledziowe w oleju 220 g SEKO

Konfitura z cebuli:

  • 1 cebuli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 łyżeczka miodu
  • 1 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • sól

Mus jabłkowy:

  • dwa jabłka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 0,5 cytryny
  • pół łyżeczki majeranku

Karmelizowane skórki jabłka:

  • Skórka z jabłka
  • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzy cayenne

Dodatki:

  • kwaśna śmietana
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Konfitura z cebuli: cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do małego garnuszka z rozgrzanym olejem, dodać ocet i miód. Doprawić pieprzem i solą. Następnie czekać aż cebula się skarmelizuje.

Mus jabłkowy:

Jabłko obrać (skórek nie wyrzucać) pokroić na drobną kostkę, usmażyć na klarowanym maśle z dodatkiem łyżki miodu, soku z cytryny i majeranku. Najlepiej smażyć je pod przykryciem przez kilka minut, następnie należy odparować nadmiar płynu. Kiedy jabłka będą się rozpadać i nie będą wodniste, należy je zmiksować, tak aby powstał mus.

Skórki z jabłka:

Skórki z jabłka pokroić na cienkie paski, następnie podsmażyć w garnuszku z winem, brązowym cukrem, cynamonem i pieprzem cayenne do momentu aż zacznie tworzyć się karmel.

Podanie:

Na talerzu rozsmarować mus jabłkowy, położyć na nim odsączone z oleju śledzie (można pokroić w paseczki), śledzia przykryć pierzynką z konfitury z cebuli. Wszystko najlepiej podawać z grzankami podsmażonymi na małej ilości oleju, kwaśną śmietaną i skarmelizowanymi skórkami jabłka.

 

wstecz