Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Karnawałowa beczka śledziowa

Karnawałowa beczka śledziowa

Beczka śledzi filety wiejskie w oleju
10-20 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI:

  • 3 filety ze słoika Beczka Śledzi Wiejskie SEKO oraz 1 łyżka cebuli
  • 1 słoiczek selera konserwowego (około 150 g po odcieku)
  • 1 por (około 10 cm białej części)
  • 3 plasterki świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały pęczek koperku
  • świeżo mielony pieprz, mielone płatki chili, sól
  • 6 kromek ulubionego pieczywa np. żytniego z ziarenkami
  • 1 plasterek ananasa, koperek, 1 łyżka orzechów siekanych włoskich do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na wąskie paseczki, a cebulę siekamy.
  2. Selera dobrze odciskamy, natomiast pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie paseczki.
  3. Koperek drobno siekamy.
  4. Ananasa osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
  5. W szerokiej misce łączymy śledzie, ananasa, selera, orzechy oraz koperek. Dodajemy majonez, płatki chili, pieprz, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Przy pomocy obręczy kulinarnej z chleba wycinamy koła, nakładamy farsz i dociskamy popychaczem. Wierzch dekorujemy orzechami, kawałeczkiem ananasa oraz koperkiem. Farsz możemy równie dobrze wyłożyć łyżką na pokrojone nożem pieczywo lub krakersy.

 

Liczba porcji: 6

Czas przygotowywania: 20 min.

wstecz