PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na wąskie paseczki, a cebulę siekamy.
- Selera dobrze odciskamy, natomiast pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie paseczki.
- Koperek drobno siekamy.
- Ananasa osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
- W szerokiej misce łączymy śledzie, ananasa, selera, orzechy oraz koperek. Dodajemy majonez, płatki chili, pieprz, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Przy pomocy obręczy kulinarnej z chleba wycinamy koła, nakładamy farsz i dociskamy popychaczem. Wierzch dekorujemy orzechami, kawałeczkiem ananasa oraz koperkiem. Farsz możemy równie dobrze wyłożyć łyżką na pokrojone nożem pieczywo lub krakersy.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowywania: 20 min.