Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Kanapeczki na chipsie z pietruszki

Kanapeczki na chipsie z pietruszki

10-20 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI:

  • 1/2 opakowania filetów śledziowych solonych a’la matjas SEKO
  • 1 gruby korzeń pietruszki
  • 15 cm kawałek pora (biała część)
  • 1 nieduża gruszka, sok z cytryny
  • 2 łyżki ciętej suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • listki pietruszki ozdobnej
  • olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Korzeń pietruszki obieramy, kroimy na plasterki, a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Filety osuszamy i kroimy na cieniutkie paseczki.
  3. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
  4. Gruszkę przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na krótkie paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. W szerokiej misce mieszamy śledzie, pora, gruszkę, żurawinę z majonezem i musztardą oraz pieprzem. Wykładamy na chipsy pietruszki i dekorujemy pietruszką.
wstecz