1/2 opakowania filetów śledziowych solonych a’la matjas SEKO
1 gruby korzeń pietruszki
15 cm kawałek pora (biała część)
1 nieduża gruszka, sok z cytryny
2 łyżki ciętej suszonej żurawiny
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej
listki pietruszki ozdobnej
olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Korzeń pietruszki obieramy, kroimy na plasterki, a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i odstawiamy do wystygnięcia.
Filety osuszamy i kroimy na cieniutkie paseczki.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
Gruszkę przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na krótkie paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
W szerokiej misce mieszamy śledzie, pora, gruszkę, żurawinę z majonezem i musztardą oraz pieprzem. Wykładamy na chipsy pietruszki i dekorujemy pietruszką.