Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Gruszki ze śledziowym nadzieniem

Gruszki ze śledziowym nadzieniem

30-40 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami  550 g SEKO
  • 4 duże gruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ole
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 garść roszponki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka solonych prażonych migdałów
  • sól


Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 pierniczki nieoblewane, bez lukru

Sposób przygotowania:


1. Pierniki mielimy i łączymy z majonezem oraz jogurtem.

2. Od gruszek odcinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne z większą częścią miąższu. Gruszki wraz z kapeluszami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ˚C (grzanie góra-dół) na 10 minut.

3.  Pietruszkę kroimy na ukośne plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Pozostawiamy na ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszamy, a pod koniec smażenia dodajemy miód i smażymy, aż pietruszka ładnie się zarumieni.

4. Migdały drobno siekamy.

5. Gruszki napełniamy roszponką, pietruszką, kawałkiem śledzia, polewamy sosem i posypujemy rodzynkami, żurawiną oraz migdałami i przykrywamy kapeluszami.

wstecz