Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Grillowane jabłka z beczką śledzi i piernikowym pudrem

Grillowane jabłka z beczką śledzi i piernikowym pudrem

10-20 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI:

  • 3 filety ze słoika Beczka Śledzi Wiejskie SEKO oraz 1 łyżka cebuli
  • 3 jabłka np. odmiany Golden Delicious
  • 1/2 szklanki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pierniczki nieoblewane, bez lukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 22%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • listki koperku i natki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie nieco miąższu tworząc wgłębienia. Układamy je przekrojoną częścią na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej odrobiną oleju. Smażymy około 3 minuty aż pojawią się na nich brązowe paseczki, następnie obracamy na drugą stronę i pozostawiamy jeszcze na 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Śledzie dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na wąskie paseczki, a cebulę siekamy.
  3. Selera kroimy na plasterki.
  4. Jednego pierniczka kroimy na 6 trójkącików, a drugiego ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy na puder.
  5. Orzechy oraz wydrążony z jabłka miąższ siekamy dość drobno.
  6. W szerokiej misce łączymy śledzie, jabłka, selera, orzechy oraz koperek. Dodajemy majonez, śmietanę, większość piernikowego pudru (pozostawiamy szczyptę do dekoracji) i dokładnie mieszamy. Powstałym farszem wypełniamy połówki jabłek, obsypujemy je pozostałym pudrem, dekorujemy pierniczkiem oraz natką i koperkiem.

Liczba porcji: 6

Czas przygotowywania: 20 min.

wstecz