PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie nieco miąższu tworząc wgłębienia. Układamy je przekrojoną częścią na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej odrobiną oleju. Smażymy około 3 minuty aż pojawią się na nich brązowe paseczki, następnie obracamy na drugą stronę i pozostawiamy jeszcze na 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śledzie dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na wąskie paseczki, a cebulę siekamy.
- Selera kroimy na plasterki.
- Jednego pierniczka kroimy na 6 trójkącików, a drugiego ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy na puder.
- Orzechy oraz wydrążony z jabłka miąższ siekamy dość drobno.
- W szerokiej misce łączymy śledzie, jabłka, selera, orzechy oraz koperek. Dodajemy majonez, śmietanę, większość piernikowego pudru (pozostawiamy szczyptę do dekoracji) i dokładnie mieszamy. Powstałym farszem wypełniamy połówki jabłek, obsypujemy je pozostałym pudrem, dekorujemy pierniczkiem oraz natką i koperkiem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowywania: 20 min.