Składniki:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ:
1. Parzymy kilka większych liści kapusty.
2. Marchewkę kroimy w słupki, seler naciowy w plasterki, a kilka mniejszych listków kapusty w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę.
3. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa. Podlewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut.
5. Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
6. Całość doprawiamy sosem pomidorowym spod śledzia, solą i pieprzem.
GOŁĄBKI:
1. Na sparzony liść kapusty nakładamy porcję farszu, na środku układamy kawałek śledzia i zawijamy. 2. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sosem pomidorowym.
3. Zapiekamy w piekarniku przez około 30 min w 180˚ C.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerz wylewamy trochę sosu pomidorowego i na nim układamy gołąbki.