Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Gołąbki ze śledziem

Gołąbki ze śledziem

40-50 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • Płaty śledziowe smażone w sosie pomidorowym  800 g SEKO
  • 1 większa marchewka
  • seler naciowy
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 2 sztuki cebuli
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 50 g kaszy jęczmienna perłowej
  • bulion
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

FARSZ:


1. Parzymy kilka większych liści kapusty.

2.  Marchewkę kroimy w słupki, seler naciowy w plasterki, a kilka mniejszych listków kapusty w paseczki.  Cebulę kroimy w kostkę.

3. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa. Podlewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut.

5. Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.

6. Całość doprawiamy sosem pomidorowym spod śledzia, solą i pieprzem.

 

GOŁĄBKI:
1. Na sparzony liść kapusty nakładamy porcję farszu, na środku układamy kawałek śledzia i zawijamy. 2. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sosem pomidorowym.

3. Zapiekamy w piekarniku przez około 30 min w 180˚ C.

 

SPOSÓB PODANIA:
Na talerz wylewamy trochę sosu pomidorowego i na nim układamy gołąbki.

wstecz