Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Egzotyczna ryba po grecku

Egzotyczna ryba po grecku

20-30 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

·         1 opakowanie SEKO Ryba po grecku 500 g

·         2 garści mixu sałat

·         1 duży banan (3 łyżki soku z cytryny)

·         1/2 małego mango

·         1 nieduża papryka czerwona

·         1 nieduża czerwona cebula

·         3 łyżki nerkowców (połówki)

·         1 garść listków kolendry

 

SKŁADNIKI NA DRESSING:

·         4 łyżki oleju z pestek winogron

·         1 mały ząbek czosnku

·         1 łyżka octu winnego białego

·         1/2 łyżeczki  cukru trzcinowego

·         1 cm papryczki chili

·         szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

2. Nerkowce prażymy na suchej patelni.

3. Banana obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny.

4.Mango obieramy i kroimy w słupki.

5.Cebulę kroimy w piórka.

6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na wąskie paseczki.

7. Kolendrę drobno siekamy.

8. Rybkę wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze paseczki około 1,5 cm szerokości.

9. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, plasterki bananów, cząstki mango, cebulę oraz paprykę. Całość skrapiamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Następnie układamy kawałki ryby, które wykładając pokrywamy każdorazowo odrobiną sosu warzywno–pomidorowego z opakowania. Na koniec posypujemy nerkowcami i posiekaną kolendrą.

wstecz