SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
· 1 opakowanie SEKO Ryba po grecku 500 g
· 2 garści mixu sałat
· 1 duży banan (3 łyżki soku z cytryny)
· 1/2 małego mango
· 1 nieduża papryka czerwona
· 1 nieduża czerwona cebula
· 3 łyżki nerkowców (połówki)
· 1 garść listków kolendry
SKŁADNIKI NA DRESSING:
· 4 łyżki oleju z pestek winogron
· 1 mały ząbek czosnku
· 1 łyżka octu winnego białego
· 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
· 1 cm papryczki chili
· szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
2. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
3. Banana obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Mango obieramy i kroimy w słupki.
5.Cebulę kroimy w piórka.
6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na wąskie paseczki.
7. Kolendrę drobno siekamy.
8. Rybkę wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze paseczki około 1,5 cm szerokości.
9. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, plasterki bananów, cząstki mango, cebulę oraz paprykę. Całość skrapiamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Następnie układamy kawałki ryby, które wykładając pokrywamy każdorazowo odrobiną sosu warzywno–pomidorowego z opakowania. Na koniec posypujemy nerkowcami i posiekaną kolendrą.