Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Dutch baby a’la matjas

Dutch baby a’la matjas

20-30 min
Średni
Zobacz produkt
Drukuj przepis

SKŁADNIKI:

  • 2/3 opakowania filetów śledziowych solonych a’la matjas SEKO
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ugotowany burak
  • 1 garść kiełków jarmużu
  • 1 garstka listków szpinaku
  • 2 łyżki paseczków suszonego mango
  • 2 łyżki siekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  •  łyżka oleju orzechowego lub oliwy z oliwek
  • Świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy na niej masło klarowane. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  2. Śledzie wyjmujemy z opakowania, osuszamy i kroimy w paseczki.
  3. Buraka kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, doprawiamy chili oraz pieprzem, a następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, buraka, listki szpinaku oraz paseczki mango. Całość skrapiamy olejem/oliwą i obsypujemy orzeszkami oraz kiełkami.

Liczba porcji: 2

Czas przygotowywania: 20 min.

wstecz