PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy na niej masło klarowane. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
- Śledzie wyjmujemy z opakowania, osuszamy i kroimy w paseczki.
- Buraka kroimy na mniejsze kawałki.
- Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, doprawiamy chili oraz pieprzem, a następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, buraka, listki szpinaku oraz paseczki mango. Całość skrapiamy olejem/oliwą i obsypujemy orzeszkami oraz kiełkami.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowywania: 20 min.