Składniki:
Pizza:
Zaczyn:
Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuszczamy je w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Łączymy z cukrem i zostawiamy, aby zaczyn zaczął "pracować" - około 15 min.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn oraz łyżkę oliwy, mieszając całość. Tak powstałą masę należy energicznie zagnieść rękoma bądź przy pomocy robota kuchennego. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste, można dodać mąki. Zagniecione ciasto zostawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć podwójnie swoją objętość. Całość rozwałkowujemy na okrągły placek.
Pizza:
Na ciasto przekładamy zawartość opakowań Twojej Rybki. Oprószamy sos i śledzia świeżo mielonym pieprzem. Następnie posypujemy całość żółtym, serem oraz rozkładamy porwaną na kawałki mozzarellę. Cebulę kroimy w piórka i układamy na pizzy. Przekładamy ciasto na blachę i pieczemy w 250 C. przez około 10-12 min., do zarumienienia boków. Gotową pizzę wyjmujemy z pieca i przed podaniem posypujemy świeżą rukolą i jabłkiem pokrojonym w cienkie słupki.