Logo Seko

Przepisy

Biała pizza ze śledziem

Biała pizza ze śledziem

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki: 

  • ciasto na pizzę (średnica ok.: 30 cm)
  • 250 gram mąki
  • 25 g świeżych drożdży albo 7 g instant
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

 

Pizza:

  • 2 op Twoja Rybka w sosie śmietanowym SEKO 100 g
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 garści startego żółtego sera
  • 1/2 jabłka
  • świeża rukola
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania: 

Wpierw należy przygotować zaczyn na ciasto.

Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Wymieszać całość z cukrem i zostawić, aby zaczyn zaczął pracować - około 15 min.

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z solą. Następnie należy dodawać zaczyn mieszając całość oraz dodać łyżkę oliwy. Tak powstałą masę należy energicznie zagnieść rękoma bądź w robocie. Jeżeli będzie zbyt kleista można podsypać całość mąką.

Zagniecione ciasto zostawić na min. 30 minut do wyrośnięcia w misce.

Ciasto powinno zwiększyć podwójnie swoją objętość. Całość rozwałkować na okrągły placek.

Na surowe ciasto na pizzę przełożyć całość z 2 opakowań Twoja Rybka w sosie śmietanowym Seko. Sos śmietanowy jest idealną bazą na białą pizzę. Oprószyć sos i śledzia świeżo zmielonym pieprzem.

Posypać całość żółtym, startym serem oraz porwać mozzarellę na kawałki i rozłożyć.

Cebulę pokroić w piórka i położyć na pizzę.

Przełożyć ciasto na blachę i piec w 250 stopniach przez około 10-12 min., do zarumienienia boków.

Gotową pizzę wyjąć z pieca i przed podaniem posypać świeżą rukolą i jabłkiem pokrojonym w cienkie słupki.

wstecz