Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Biała pizza ze śledziem

Biała pizza ze śledziem

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki: 

  • ciasto na pizzę (średnica ok.30 cm)
  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży albo 7 g instant
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

 

Pizza:

  • 2 szt. Twoja Rybka w sosie śmietanowym  100 g SEKO
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 garści żółtego sera
  • 1/2 jabłka
  • świeża rukola
  • świeżo mielony pieprz

Zaczyn: 

Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuszczamy je w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Łączymy  z cukrem i zostawiamy, aby zaczyn zaczął "pracować" - około 15 min.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn oraz łyżkę oliwy, mieszając całość. Tak powstałą masę należy energicznie zagnieść rękoma bądź przy pomocy robota kuchennego. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste, można dodać mąki. Zagniecione ciasto zostawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć podwójnie swoją objętość. Całość rozwałkowujemy na okrągły placek.

Pizza:

Na ciasto przekładamy zawartość opakowań Twojej Rybki. Oprószamy sos i śledzia świeżo mielonym pieprzem. Następnie posypujemy całość żółtym, serem oraz rozkładamy porwaną  na kawałki mozzarellę. Cebulę kroimy w piórka i układamy na pizzy. Przekładamy ciasto na blachę i pieczemy w 250 C. przez około 10-12 min., do zarumienienia boków. Gotową pizzę wyjmujemy z pieca i przed podaniem posypujemy świeżą rukolą i jabłkiem pokrojonym w cienkie słupki.

wstecz