Logo Seko
PolskiAngielski

Przepisy

Bataty nadziewane śledziami

Bataty nadziewane śledziami

60-75 min
Łatwy
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 opakowania  Filetów śledziowych solonych a’la matjas 250 g SEKO
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 pęczek dymki cebuli
  • 1 papryczka
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • ½ soku z cytryny
  • 300 g brokułu
  • garść szpinaku
  • świeże zioła: bazylia, mięta
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

2.    Bataty szorujemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy od 40 do 50 min.

3.    Śledzie wyjmujemy z zalewy płuczemy i suszymy. Kroimy w paski.

4.    Czosnek i papryczkę kroimy w plasterki, dymkę w półplasterki.

5.    W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę oraz dymkę, chwilę smażymy. Po tym czasie dodajemy śledzie i dusimy kolejne 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cytryną.

6.     Brokuł łamiemy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, następnie blanszujemy w zimnej wodzie.

7.    Szpinak kroimy w cienkie paseczki.

8.    Upieczone bataty przekrajamy na pół, widelcem lekko rozgrzebujemy środek. Sypiemy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Układamy na nich kolejno szpinak, brokuły i podsmażone śledzie.

wstecz