Składniki:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2. Bataty szorujemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy od 40 do 50 min.
3. Śledzie wyjmujemy z zalewy płuczemy i suszymy. Kroimy w paski.
4. Czosnek i papryczkę kroimy w plasterki, dymkę w półplasterki.
5. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę oraz dymkę, chwilę smażymy. Po tym czasie dodajemy śledzie i dusimy kolejne 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cytryną.
6. Brokuł łamiemy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, następnie blanszujemy w zimnej wodzie.
7. Szpinak kroimy w cienkie paseczki.
8. Upieczone bataty przekrajamy na pół, widelcem lekko rozgrzebujemy środek. Sypiemy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Układamy na nich kolejno szpinak, brokuły i podsmażone śledzie.