Logo Seko

Przepisy

Terrina śledziowa z musem chrzanowym

Terrina śledziowa z musem chrzanowym

50-60 min
Trudny
Zobacz produkt
Drukuj przepis

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka "0"
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka oliwy
  • chili w płatkach
  • sól

Wierzch:

  • 2 słoikiczk Moskaliki w zalewie octowej 300 g SEKO

Środek - mus:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • łyżka ikry gromadnika
  • koperek

Ponadto:

  • 1 duży ziemniak
  • 4 jajka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy na jasny puch.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy chili i sól. Mieszamy, dodajemy oliwę, żółtka i białka. Bardzo delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu wykrawamy z biszkoptu 4 równe krążki.

 

Mus:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.

 

Jajka w koszulce:

Przygotowuj tyle filiżanek, ile jajek. Nałóż na nie przezroczystą folię spożywczą tak, by do środka dało się wbić jajko i pozostało jeszcze trochę folii na zawiązanie.

Zagłębienie w folii posmaruj oliwą i wbij ostrożnie jajka. Zawiąż bardzo ściśle.

Jajka gotuj przez dokładnie 5 minut we wrzątku.

Jajka od razu przełóż do lodowatej wody, zostawi do całkowitego ostygnięcia.

 

Ziemniak:

Ziemniaka gotuj do miękkości w mundurku.

Ostudź. Obierz. Pokrój w cienkie plastry.

 

Łączenie terriny:

Na biszkopcie układamy mus chrzanowy, robimy w nim wgłębienie. Okalamy go połówkami plastrów ziemniaka, dokładnie dociskamy.

We wgłębienie w musie delikatnie wsuwamy jajka, rozcinając folię.

Moskaliki rozkładamy na wierzchu, tworząc kopułkę, dociskamy.

Terrinę wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.

 

wstecz